24.12 Julemænd og Sprællemænd
   

OPDATERET: 20-12-2004

  Julemænd

Julemanden hvis oprindelse vi skal til Tyrkiet for at finde, er  Nicolaus, og han var biskop i 300-tallet og hans nuværende udseende i det røde tøj, kan vi takke Coca-Cola fra USA for, men der har han sorte støvler på. Og måske har han alligevel også lånt lidt af sin opførsel og klædedragt fra vore egne nisser, som jo optræder i en klædedragt, som var bondens op gennem det 16. og 17. århundrede, og blandt andet derfor har han træsko og strikkede lange stribede strømper på. 

     
  Julemanden
Sådan som han fremstår på et dansk glansbillede fra 1891
     
  Julemanden
Sådan som han fremstår i
"Peters Jul"
     
  Sct. Nikolaus
i Danmark Nikolaj

Her har vi så forfaderen, eller oprindelsen til vores tids julemand, han har siden undergået mange forvandlinger, men den oprindelige figur menes taget fra denne biskop, som ifølge legenden var fra byen Myra, i det daværende Lykien, det nuværende Tyrkiet den sydlige del. Her skulle han have levet omkring 200 - 300-tallet. Han menes at være død år 326.

Nikolaus er årsag til at over 2000 kirker er indviet til ham i hele Europa og bærer hans navn (i Danmark Nikolaj), heraf alene 400 i England.

Nikolaus blev skytshelgen for Rusland, Grækenland og Sicilien og for flere erhvervsgrupper som skippere, fiskere, bagere, apotekere og jurister, dog især for børn. Hans navn hører til de populæreste dåbsnavne i den kristne verden (Nikolaj, Niels, C(K)laus m.fl.).

Det fortælles om Nikolaus, at han hjalp de fattige og at han ved en lejlighed kastede tre poser guld ind til en fattig familie med tre døtre, som skulle sælges til et bordel. Hans hjælp afværgede handlen så de tre undgik deres lidet misundelsværdige skæbne.

Denne historie er kun en af mange tilsvarende historier om biskop Nikolaj.

22 historier om julemanden
http://www.olestig.dk/julemanden/samlet.html

 

  Sankt Nicolaus
Stamfaderen til julemanden.
Her som gavegiver på et maleri af den italienske maler Lorenzo di Bicci (1373-1452)
     
  St. Niklas eller Sinterklass
Den hollandske julemand, som navnemæssigt tog til USA, hvor han kom til at hedde Santa Claus

"Das festliche Jahr" 1863

     
  Santa Claus
Den engelsktalende verdens julemand.

Fra Illustreret Tidende 1885

     
  Den tyske "der Weinachtsmann" følges af nisserne. ill. 1880
     
  der Weinachtsmann får hjælp af nisserne til at pynte juletræet og færdiggøre de sidste julegaver.
ill. 1880
     
  der Weinachtsmann og nisserne hviler ud under bordet efter at have pyntet juletræet og færdiggjort de sidste julegaver.
ill. 1880
     
  Sundblom opfinder julemanden
i 1931 ifølge Coca-Cola´s egen opfattelse af hvorfor julemandens udseende er som det er i dag!

Sundblom opfinder julemanden

Den julenisse, vi kender i dag, blev tegnet og udviklet af den svensk-amerikanske kunstner Haddon Sundblom i 1931. Før Sundblom begyndte at lave sine portrætter, var der ingen fælles opfattelse af, hvordan julenissen så ud. Første gang vi stiftede bekendtskab med den såkaldte ”Sundblom-nisse” (Sundblom Santa), var i forbindelse med en serie oliemalerier som blev brugt i kampagner for Coca-Cola®.Men hvor stammer historien om julenissen fra? Historikere mener at i det århundrede hvor Nikolaj I, biskoppen af Myra i Lille-Asien (nutidens Tyrkiet) blev kendt for sin godhed mod børn og fattige i området, spredte rygtet sig om denne mand over hele Europa. En række lande bidrog til at udvikle skikkelsens udseende og karaktertræk. Slæden og rensdyrene kom sandsynligvis fra Skandinavien, mens andre vinterlige lande menes at have bidraget med Nordpolen-adressen og den varme kappe. Historierne om julenissens færd ned gennem skorstenen stammer fra Holland.
St. Nikolaj har dog altid inspirationskilde til historierne om julemanden.

Det hvide skæg og den muntre personlighed
I 1822 skete der et lille vendepunkt. Inspireret af den amerikanske digter Clement Moore, som beskrev julenissen i digtet ”It was the Night Before Christmas”, udviklede karikaturtegnere, som f.eks. Thomas Nast, en ny type julenisse. Det var Nast, som gav julenissen det hvide skæg og den muntre personlighed. I sidste ende var det dog Haddon Sundblom, som gav julenissen den endelige fremtoning og personlighed, som vi kender i dag.

Sundbloms julenisse var høj, kraftig, munter og menneskelig. Sundblom-nissen, kendt fra hundredevis af reklamekampagner gennem de sidste 70 år, har på mange måder formået at personificere den uformelle del af julehøjtiden.

Haddon Sundblom døde i 1976, ti år efter at han malede sit sidste julenissemaleri. Kunstnerens portrætter lever imidlertid videre i reklamekampagner og ”Sundblom-nissen” er i dag verden over - også i Danmark – en del af vores jul. - Coca-Cola

     
  Den store Bastian Den Store Bastian

At Sankt Nicolaus ikke kun har lagt figur til en venlig, gavegivende julemand kan man se, ved at sammenligne ham med den fremtoning Den Store Bastian har på dette billede og læse mere fra bogen med  ham ved at klikke på linket herunder.


I den tyske udgave af Den Store Bastian, hedder han Den store Nikolas, så det er Nicolaus der optræder som den strenge skolemester.

Billedet stammer fra rimogremser.dk


http://www.rimogremser.dk/bastian/bastian.htm
     
  Sprællemænd Sprællemændene herunder illustrerer også de forskellige opfattelser af hvordan julemanden ser ud. Især den nederste til venstre har lånt meget af nissen dragt, som jo var bondens dragt fra 1600-tallet.
   
Se i større størrelse

© Niels Nordholt  2004